Auton valinta ikäihmiselle

Väestö ikääntyy ja ihmisten elinikä nousee. 1940-luvulla syntyneet suuret ikäluokat alkavat olla eläkeiässä ja useimmat heistä ovat olleet koko ikänsä autoilijoita, myös naiset. On täysin luonnollista, että tottuneina auton käyttäjinä tämän ikäluokan ihmiset tulevat autoilemaan myös iäkkäinäkin. Liikkumiskyvyn huonontuessa monelle autoilu nousee todella tärkeäksi liikkumisen muodoksi ja ennen kaikkea oman itsenäisen elämän tukijaksi.

Autoilu on mahdollista niin pitkään kuin se on terveyden sallimissa rajoissa turvallista. Näin ollen autoilua ei tarvitse missään nimessä lopettaa pienten tai suurempienkaan liikkumisongelmien vuoksi. Tänä päivänä autoissa on tarjolla monenlaisia ominaisuuksia, jotka helpottavat huonoliikkuisen autoilijan elämää. Ennen kuin lähdetään hankkimaan uutta autoa, on syytä miettiä auton käyttötarve, eli millaisissa tilanteissa ja olosuhteissa autoa tullaan käyttämään. Nämä perusasiat helpottavat auton mallin ja korityypin valintaa.

Usein iäkkäillä autoilijoilla saattaa olla nivelten jäykkyyttä ja raajojen heikentymistä. Autoa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi auton korkeuteen ja kuljettajan istuimen säädettävyyteen. Istuimen tulisi olla itselle mukavan tuntuinen ja asennon sellainen, että se tarjoaa hyvän näkyvyyden niin eteenpäin kuin taaksekin. Kuljettajan istuimia saa tarvittaessa vaikka kääntyvinä. Tällaiset istuimet helpottavat myös rollaattorilla tai pyörätuolilla kulkevia auton käyttäjiä. Peilien tulisi olla niin ikään säädettävät ja hyvän etäisyyden päässä kuljettajasta. Turvavyön kiinnittäminen helpottuu jatkettavalla turvavyön ominaisuudella.

Automaattivaihteisto tuo monelle helpotusta verrattuna manuaalisiin vaihteisiin, sillä tällöin vaihteiden vaihtamiseen ei tarvita käsivoimien käyttöä. Myös kytkinjalka jää vapaaksi, joten tämä vaihdetyyppi sopii hyvin vaikkapa jaloista vammautuneelle henkilölle. Muita autoilun apuvälineitä ovat muun muassa apukahvat, jotka tekevät autoon menon ja siitä nousun vaivattomammaksi.

Auton tavaratilan koko on tärkeässä asemassa, kun mietitään esimerkiksi rollaattorin tai muiden kuljetettavien tavaroiden mahtumista sinne.

Lisäksi nykyautoihin on saatavilla erilaisia avustavia turvajärjestelmiä, kuten sellaisia, jotka antavat varoituksia tien tapahtumista ja auttavat iäkästä kuljettajaa huomioimaan turvallisessa ajamisessa tärkeitä asioita. Tällaiset järjestelmät voivat helpottaa ajoa myös hämärässä ja pimeässä.

Kaiken kaikkiaan kun valitaan oikea auto kunkin autoilijan käyttötarpeet huomioiden, parannetaan samalla sekä omaa että muiden turvallisuutta. Myös oma ajaminen muodostuu helpommaksi ja mukavammaksi kokemukseksi.