Huomioitavia seikkoja käytetyn auton ostossa

Auto voi edustaa omistajalleen monenlaisia asioita. Joillekin se on pelkästään kulkuneuvo, jolla pääsee paikasta a paikkaan b. Monesti kuulee puhuttavan kauppakassista. Toisille auto edustaa jotain sellaista, jolla kuvastetaan omaa arvomaailmaa. Tällöin auto toimii jonkinlaisena statussymbolina. Joillekin taas käytetty auto tuo mieleen nostalgiaa menneiltä vuosilta, kuten vanhojen autojen keräilyharrastuksessa tai amerikan autojen tuunauksessa.

Kun lähdet ostamaan käytettyä autoa, niin tärkeintä on pysyä kärsivällisenä, eikä kuumentua liikaa. Tarjolla on varmasti toinen toistaan houkuttelevampia yksilöitä. Netti helpottaa sopivan auton kartoittamista. Mieti tarkkaan, millaiseen käyttöön autoa tarvitset. Oletko kenties karavaanari ja autosi tarkoituksena on vetää asuntovaunua pitkin Suomea vai riittääkö sinulle juuri tuo kauppakassi, jolla tehdään lyhyttä työmatka-ajoa, käydään töiden jälkeen ostoksilla ja kuskataan kenties lapsia harrastuksiin. Auton etsimisessä ei siis kannata hätäillä, vaan tässä asiassa työtunnit saatetaan palkita hyväkuntoisena käytettynä ajopelinä, jolla matkaat mukavasti vielä monia vuosia.

Ensimmäiseksi käytetyn auton ostamisessa on hyvä asettaa hintahaarukka, jonka perusteella on helppoa rajata ulos liian kalliit tai liian halvat autot. Kannattaa myös huomioida, että auton kova pyyntihinta ei välttämättä ole tae hyvästä laadusta. Ehkä turvallisinta on etsiä hintahaarukan keskivälille asettuvia autoja. Käytetyn auton kauppaan sisältyy aina riskejä ja myyjiä on moneksi.

Toisena tärkeänä seikkana on hyvä selvittää auton lailliset omistussuhteet. Auton rekisterinumero kertoo auton entiset omistajat varsin laajasti. Entinen omistaja pystyy ehkä valaisemaan autoon liittyvää historiaa ja siihen tulleita mahdollisia vaurioita. Esimerkiksi se, että ajoneuvo ei ole ollut rekisteröitynä pitkään aikaan, saattaa kieliä siitä, että auto on joskus kolaroitu. Netin kautta voit selvittää myös sen, kuuluuko ajoneuvoon maksamattomia ajoneuvoveroja. Tämä on tärkeää, sillä auton uusi omistaja joutuu vastaamaan myös edellisen omistajan verolaiminlyönneistä. Automalleista ja -merkeistä löytyy myös rutkasti yleistä tietoa, joka on jokaisen netinkäyttäjän ulottuvilla.

Jos ostat käytetyn auton yksityismyyjältä, niin muista, että tällöin autoon ei yleensä kuulu takuuaikaa, eikä ulkopuolisen rahoituksen järjestely käy niin helposti. Myös oma vaihtoauto

on hankalampaa sisällyttää kauppaan osamaksuna. Liikkeessä luonnollisesti vanha vaihtoauto pienentää maksettavan välirahan määrää. Toisaalta yksityinen myyjä osaa ehkä kuvailla ajoneuvon historiaan kuuluvia yksityiskohtia paremmin.