Käytetyn auton tsekkaus

Kun lähdet käytetyn auton kaupoille, niin ota mukaan sellainen henkilö, jolla on asiantuntemusta autojen moottoreista. Jos tällaista henkilöä ei ole lähipiirissäsi, voit itsekin tutkailla auton kuntoa ja tehdä karkeita arvioita sen moitteettomasta toiminnasta.

Ensinnäkin kyseessä olevaa autoa on syytä tarkastella kriittisesti ulkoapäin. Tässä auttaa hyvä valaistus sekä tarkastelukulmien muutos, sillä tällä tavoin voit nähdä pellissä olevia erilaisia värisävyjen rajoja sekä mahdollisia lommoja tai naarmuja. Ajoneuvon lokasuojia ja helmapeltejä kannattaa myös kopistella, jotta tunnet mahdollisesti pehmenneet kohdat. Koita kurkistaa auton alle, sillä sieltä näet varsin helposti alkavat ruostumiset. Samalla näet maassa olevat mahdolliset neste- tai öljyvuodot. Suomessa sääolosuhteet vaihtelevat. Näin ollen talvinen valta- ja kantateiden suolaus aiheuttaa valitettavasti korroosiota koko autokantaan.

Luonnollisesti myytävät autot on ehostettu ja laitettu. Kunnon vahapinta saattaa kätkeä alleen yhtä ja toista, joten tässäkin asiassa on syytä olla tarkkaavainen. Isommat lommot kyllä erottuvat helposti maallikonkin silmään. Kannattaa aukaista sekä takaluukku että etupelti, jotta näet niiden alla olevan pellin kunnon. Pellin lisäksi on syytä tarkastaa itse moottoritila; löytyykö sieltä silmiinpistäviä nesteläiskiä tai pahasti haprastuneita hihnoja. Entä jäähdytysnesteet ja moottoriöljyt? Nesteiden tulee olla omissa säiliöissään ja öljytikkuun pitää jäädä kirkas öljyjälki.

Kun lähdet koeajolle, ajopeli on syytä ajaa lämpimäksi asti, jotta saat siitä ajotuntumaa ja voit samalla tehdä aistinvaraista havainnointia auton toiminnasta ja kyvyistä. Jarrut eivät saa puoltaa mihinkään suuntaan silloin, kun jarrupoljin on polkaistu kunnolla alas asti. Mikäli kyseessä on manuaalivaihteinen auto, myöskään kytkin ei saa luistaa. Jos kytkin luistaa, voit havaita sen helposti ajaessasi isoimman vaihteen ollessa päällä. Kun ensin painat kytkimen pohjaan samalla lisäten vähän kaasua, ja sen jälkeen päästämällä kytkimen ylös ja lisäämällä samalla kierroslukua, moottorin kierrokset eivät saa nousta. Myöskin hidastunut kierroslasku kertoo kytkimen luistamisesta.

Autoa pitää kokeilla eri vaihteilla ja erilaisilla alustoilla. Kuuluuko mistään ylimääräisiä ääniä? Jos alustassa tai vetonivelissä on vikaa, ne todennäköisesti pitävät ääntä jyrkissä käännöksissä silloin, kun rattaat ovat ääriasennossa. Myös automaattivaihteiden tulee olla hiljaiset.

Yksi tärkeimmistä asioista on tarkistaa jakopäänhihnan vaihtoväli, sillä sen vaihtamattomuus saattaa aiheuttaa kalliin moottoriremontin. Tämän asian voit tarkistaa ajoneuvon huoltokirjasta. Etsi samalla auton rekisteriote, josta voit varmistua siitä, että auto on katsastettu ja se on edelleen voimassa.