Liikennevahingot

Liikennevahingot ovat valitettavia ja niitä tapahtuu paljon suomessa. Vahinkoja suomessa sattuu useita, nimittäin liikenneturvallisuus Suomessa on selvästi heikompaa kuin liikenneturvallisuus kaikissa huippumaissa, joita ovat Ruotsi, Hollanti, Iso-Britannia sekä Norja. Suomessa liikenneonnettomuuksissa kuolleita vuonna 2013 oli 258 ihmistä. Vuonna 2012 lukema oli pienin 2000 -luvulla. Silloin liikenneonnettomuudessa kuolonuhrei oli 235 ihmistä. Loukkaantuneita tänä vuonna oli 5 490.

Liikenneonnettomuudet ovat harmillisia tilanteita. Niitä tapahtuu niin ajoneuvon ollessa pysähtyneenä, liikenteessä ja valitettavasti myös liikenteessä liikkuville jalankulkijoille. Pahin mahdollinen liikennevahinko on, jossa henkilöitä loukkaantuu, lisäksi liikennevahingoissa voi tulla myös paljon erilaisia omaisuusvahinkoja. Lisäksi omaisuusvahingot voivat monille tulla hyvinkin kalliiksi.

Vakuutukset

Kaikista näistä kuluista, voi saada korvausta vakuutusyhtiöltä, sillä kaikilla liikennekäytössä olevissa ajoneuvoissa tulee olla liikennevakuutus, joka kattaa vastapuolen omaisuudelle aiheutuneet vahingot sekä tietenkin henkilövahingot. Lisäksi auton omistaja voi ottaa vapaaehtoisen kaskovakuutuksen, joka korvaa myös omalle omaisuudelle tapahtuneet vahingot. Vakuutusyhtiöitä on monia ja kyseisiin vakuutuksiin voi tutustua muun muassa heidän nettisivuillaan. Suomessa suosituimpiin vakuutusyhtiöihin kuuluu muun muassa LähiTapiola, If sekä tietenkin Op.

Kaskovakuutuksia on erilaisia. Lähitapiolan sivustolta katsottaessa vakuutukseen voi oman auton varalle ottaa muun muassa seuraavanlaisia turvia:

 • Laaja sijaisautovakuutus, joka jo nimensäkin mukaan kattaa sijaisauton vahingon sattuessa. Sijaisauto on siis saatavilla oman auton tilalle, jos ehtokohdat täyttyvät.
 • Eläintörmäysvakuutus, on vakuutus sen varalle, että auto vaurioituu eläimeen osumisesta. Monesti eläinvakuutus myös säilyttää sinut bonusmenetykseltä, joka aiheutuisi mikäli kolarointivakuutus korvaisi kyseisen onnettomuuden.
 • Lasivakuutus, joka nimensäkin mukaan korvaa auton lasin, jos siihen iskeytyy jotakin. Lasivakuutus on takuulla käytännöllinen, sillä suomessa tunnetusti pikkukivet voivat tehdä ilkeää jälkeä tuulilasiin.
 • Lunastusetuvakuutuksessa on ehtojen mukainen korotus, mikäli auto joutuu onnettomuuden vuoksi lunastettavaksi.
 • Bonusturva nimenkin mukaan suojaa kaskovakuutuksen bonuksia, mikäli sellainen vahinko sattuu tapahtumaan.
 • Kolarointivakuutus tulee peliin, mikäli autoon aiheutuu vahinkoa ulkoisesta tekijästä. Kuten vaikka toisesta ajoneuvosta.
 • Luonnonilmiövakuutus tulee kuvaan, mikäli luonnonilmiöstä aiheutuu vaurioita. Esimerkiksi, vaikka myrskytuuli kaataa puun auton päälle.
 • Hirvivahinkovakuutus, korvaa osuman hirvieläimeen. Hirvieläimiksi luokitellaan: hirvet, porot sekä peurat.
 • Palovakuutus turvaa auton, mikäli siinä auto palaa tai syttyy palamaan.
 • Varkausvakuutus on nimensäkin mukaan tilanteisiin, jossa autoon on murtauduttu tai se on varastettu kokonaan.
 • Ilkivaltavakuutus on tarkoitettu kattamaan ihmisten tahallisesti aiheuttamien vahinkojen kattamiseen.
 • Autopalveluvakuutus auttaa tilanteessa, jolloin auto jättää yllättäen tienposkeen, tällöin tienposkeen voi tilata hinausauton.
 • Rahoitusvakuutus tulee ottaa autoon, jos auto on ostettu rahoituksella. Monesti rahoitusyhtiöt myös vaativat, että tällainen vakuutus on löydyttävä autosta niin kauan kuin rahoitusyhtiö on mukana.
 • Keskeytysvakuutus on auton menetetyille käyttöpäiville tarkoitettu korvaus. Summa on monesti sovittavissa vakuutusyhtiön kanssa.

Jos kiinnostuksesi heräsi, kannattaa tarkat ehdot lukea vakuutusyhtiöiden sivuilta. Jokaisella yhtiöllä on omanlaiset ehdot joiden mukaan korvaus vahinkotilanteessa maksetaan.

Lintu

Lintu tarkoittaa liikenne ja viestintäministeriötä, tiehallintoa sekä tietenkin Ajoneuvohallintokeskusta rahoittavia liikenneturvallisuuden pitkän aikavälin tutkimus- ja kehittämisohjelmaa. Kyseinen operaatio on käynnistetty jo vuonna 2002 ja sitä tuetaan 350 000 – 400 000 eurolla vuodessa. Kyseisellä ohjelmalla pyritään parantamaan liikenteen turvallisuutta etenkin pitkällä aikavälillä erilaisten tutkimusten sekä selvitysten avustuksella. Tällä pyritään pääsemään valtioneuvoston toteuttamiin liikenneturvallisuuden tavoitteisiin.

Viimeisin valtioneuvoston asettama tavoite on, että liikenteessä kuolisi enää 250 ihmistä vuodessa. Tämä raja rikottiin vuonna 2012.

Toivottavasti liikenteestä saataisiin tehtyä vuosi vuodelta turvallisempi paikka, jossa on mukavaa ja turvallista liikkua. Etenkin käveliöiden osalta on toivottavaa, että liiken sekaan olisi turvallista ja mukavaa mennä.

Toivottavasti hieman erilainen kirjoitus herätti mielenkiinnon tällä kertaa!