Minkälainen auto on hyvä tuoreelle kuskille?

Ensimmäisen autonsa nuori tulee luultavasti muistamaan läpi elämän. Autoon syntyy tunneside ja aika kultaa sen silloiset “pienet” virheet. Useinhan kortin saanut nuori joutuu pulittamaan auton itse tai puoliksi vanhempiensa kanssa, jonka takia auton tulisi olla edullinen ja käytetty. Bensankulutuksen tulisi olla kaupunkiajossa 4-7 litraa sataa kilometriä kohden, jotta bensaan menisi mahdollisimman vähän rahaa. Lisäksi auton vakuutusmaksut eivät saisi olla korkeimmasta päästä, siksi on syytä tarkistaa automallin vakutuusmaksujen suuruusluokka ennen auton ostoa.

Miten sitten tietää, mikä on hyvä ja edullinen auto? Pienet autot tottakai kuluttavat vähemmän, kuten Fiat Punto. Moottorin ei tarvitse olla 1,6 litraa suurempi, sillä nuoret usein ajavat kotipaikkakuntansa lähialueella, mutta auton tulisi kestää hieman pidemmätkin matkat. Tämän takia kannattaa käytettyä autoa ostaessa tarkistaa milloin autoa on viimeksi huollettu. Moni osa kuluu loppuun 200tkm kohdalla, joten jos ostat autoa jolla on ajettu tämän verran, kannattaa tarkistaa, että auto on käynyt huollossa. Kuluneiden osien uusiminen on kallista ja voi maksaa merkittävän osan auton ostohinnasta. Jos käytetyn auton ostaminen epäilyttää, kannattaa ostaa autokaupasta suosiolla toimivaksi todettu auto, kuin ostaa sikaa säkissä yksityiseltä henkilöltä.

Tärkeä seikka on luonnollisesti auton turvallisuus. Turvallisuuteen vaikuttaa myös se, että autossa ei ole loppuun kuluneita osia. Kannattaa ostaa auto jonka turvallisuustekniikka, kuten ABS-jarrut, turvatyynyt ja korimalli ovat kolaritestattu hyviksi. Tällä vuosituhannella auton turvallisuusteknologia on kehittynyt, joten kannattaa suosia 2000-luvun puolella valmistettuja autoja. Automerkkien välillä on eroja kolaritesteissä, joten kannattaa tutustua hankittavan automerkin turvallisuustekniikkaan. Jotta nuoren ajotaito pysyisi yllä, kannattaa ensimmäinen auto olla manuaalivaihteinen. Tähän törmää jenkeissä uutisissa, kun nuorille ostetaan automaattivaihteisia autoja ja he siirtyvät manuaalivaihteisiin autoihin, eivätkä enään osaakkaan ajaa tälläisella autolla. Manuaalivaihteisesta autosta on helppoa siirtyä automaattivaihteiseen, ei toisinpäin.

Nuoret haluavat monesti tyylikkään auton, joten nuorille miehille sporttinen malli voi olla mieluinen ja tytöille vastaavasti “söpön näköinen” auto. Auton hankinnassa kannattaa siis katsella nuoren kanssa yhdessä autoa, jotta se olisi mieluinen ja sillä “kehtaisi” ajaa.