Mitä kaikkea autokaupoilla kannattaa huomioida?

Voi hyvinkin olla, että olet kohdannut juuri sellaisen auton, josta olet aina haaveillut. Hinta on kohtuullinen ja auton ulkoasu hivelee silmää. Tällaisessa tilanteessa ostopäätös tulee tehtyä usein varsin nopeasti ja sen enempää pohtimatta, vaikka syytä olisi. Tiettyjen pienten perusseikkojen huomioiminen ennen lopullista päätöksen tekemistä voi säästää autokaupoilla satojen tai jopa tuhansien eurojen suuruisen summan. Pidä siis pää kylmänä vielä hetken aikaa ja käy läpi ainakin seuraavat asiat.

  • Tarkista auto päällinpuolisesti huolella. Onko pinta ehjä ja naarmuton? Käytetyn auton kohdalla pienetkin naarmut ja lommot voivat kieliä isommastakin vahingosta auton menneisyydessä. Naarmut ovat erinomainen keino tiedustella alennuksen mahdollisuutta hinnassa.
  • Käy läpi rauhassa auton asiakirjat, rekisteriote ja kaikki muu oleellinen. Mikäli kyse on käytetystä autosta, montako edellistä omistajaa autolla on ollut? Onko kyse kolariautosta? Mistä auto on ostettu?
  • Mikä on lukema auton kilometrimittarissa, mikäli auto on käytetty?
  • Tarkista polttoaineen kulutus. Paljon autoilevan on järkevämpää luonnollisesti harkita mallia, joka on bensankulutukseltaan kevyt.
  • Tarkista turvatyynyt ja niiden toimivuus mahdollisuuksien mukaan.
  • Löytyykö autosta toimiva lukitusjärjestelmä? Onko mukana vara-avain? Voiko lukituksen asettaa ja poistaa kaukosäätimellä? Tarkista tässä yhteydessä myös se, että tankkisäiliön kansi ja kaikki auton luukut aukeavat avaimella.
  • Ilmastointi ja lämmitys. Testaa auton lämmitys täysillä ja sen jälkeen vielä ilmastoinnin tehokkuus. Uuden ilmastoinnin tai lämmityksen hankkiminen saattaa tulla kalliiksi, ellei sitä tajua tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Tarkista tässä yhteydessä myös mahdollisen radion ja kaiuttimien kunto sekä esimerkiksi mahdollisen navigaattorin toimivuus.
  • Seikka, jota harvemmat tulevat ensimmäisenä ajatelleeksi, mutta joka kannattaa kuitenkin huomioida on se, että autosta löytyvä tarvittavat lisävarusteet kuten vararengas, joka on ehjä ja käyttökelpoinen. Lisäksi autosta voi hyvinkin löytyä erilaisia työkaluja, joita tarvitaan esimerkiksi renkaan asentamiseen ja muihin pieniin korjaustoimenpiteisiin.
  • Aina uutta autoa ostaessa on hyvä käydä testiajelulla. Vie auto testiajettavaksi mahdollisimman monipuoliseen ympäristöön siten, että matkan varrelle osuu myös hiukan haastavampiakin olosuhteita. Kuoppainen maantie kertoo hyvin nopeasti, missä kunnossa auto on. Ajelun aikana on hyvä käydä läpi auton toimintoja kuten jarrutusta, kiihdytystä, ikkunanpesua ja mitä kaikkea autosta löytyykään.