Talviautoilun muistilista

Talviautoilun muistilista

Talviajo voi joskus tuntua pelottavalta, etenkin uusille kuljettajille. Lumi, jää ja kylmät lämpötilat luovat ympäristön, joka vaatii erityistä huolellisuutta niin ajaessa kuin ajoon valmistautuessa. Vaikka talvisäät voivat aiheuttaa viivästyksiä teillä, näillä talviajon vinkeillä pysyt turvassa ja pääset perille nopeammin.

Vinkkejä talviajoon

Ensimmäisenä talviajoon liittyen sanomme tämän: hidasta! Jos tie näyttää tai tuntuu liukkaalta tai on luminen, nopeutta on hyvä alentaa. Nopeusrajoitus on ylin sallittu nopeus ja oikea tilannenopeus voi olla tätä huomattavasti alhaisempi. Varsinkin mutkissa kannattaa pelata varman päälle eikä turhaan kiihdytellä. On myös tärkeää jättää suurempi turvaväli muihin autoihin sekä varata itsellesi enemmän aikaa matkaan jäisten teiden tai muiden mahdollisten viivytysten varalta.

Todella kurjassa kelissä ajamista kannattaa kokonaan välttää, jos suinkin mahdollista. Esimerkiksi kova lumipyry heikentää näkyvyyttä merkittävästi ja lisää riskiä jäädä paksuun lumeen kiinni. Todella jäiset olosuhteet lisäävät onnettomuusriskiä.

Talviajovalmius

Ennen kuin lähdet ulos huonoissa sääolosuhteissa, varmista että ajoneuvosi on valmis. Tarkista kaikki nesteet, mukaan lukien moottoriöljyn, jäähdytysnesteen ja tuulilasinpesunesteen tasot. Varmista kaikkien valojen toimivuus ja ajossa kytke ajovalot päälle (myös päivänvalossa). Varaa mukaasi talviset hätävarusteet, kuten peittoja ja välipaloja hätätilanteen varalle. Pidä mukana myös pientä lumilapiota, jos jäät jumiin loskaan. Puhdista kaikki ikkunat ja auton katto lumesta tai huurteesta, jotta näet selvästi ajon aikana. Joskus on odotettava auton lämpiämistä, että ikkunat kirkastuvat myös sisäpuolelta – tarkista odotellessa vaikka pitkävetovihjeet.

Varmista lisäksi, että rengaspaineesi ovat kunnossa ja että renkaissasi on hyvä urasyvyys. Talviolosuhteissa tulee käyttää aina joko kitka- tai nastarenkaita.

Tunne ajoneuvosi

On myös tärkeää, että ymmärrät kuinka ajoneuvosi toimii vaikeissa sääolosuhteissa. Jokaisella ajoneuvolla on erilaiset ominaisuutensa ja rajansa jäisillä ja lumisilla teillä ajaessa. Onko autossasi lukkiutumattomat jarrut? Onko se neli-, etu- vai takavetoinen? Onko kyseessä manuaali- vai automaattivaihteinen auto? Kaikki nämä vaikuttavat auton käyttäytymiseen ja oikeisiin toimenpiteisiin vaarallisissa tilanteissa ja olosuhteissa. Kun tiedät, miten autosi reagoi mutkissa, äkillisesti pysähtyessä tai kiihdytettäessä nopeasti, voit välttää vaaratilanteita ajon aikana talvikaudella.

Varmista myös, että autosi on asianmukaisesti huollettu ja katsastettu. Näin sinun ei tarvitse murehtia siitä, että matka jäisi kesken jonkin pikkuvian vuoksi tai että jonkin osan hajoaminen aiheuttaisi vaaratilanteita. Lisäksi jos huomaat autossasi jonkin vian tai vaikka oudon äänen, tarkistuta se mahdollisimman nopeasti – voit välttyä isommalta laskulta, kun vika selvitetään ja korjataan aikaisessa vaiheessa.

Pienellä huolellisuudella talviajo voi olla mukavaa

Talviajon ei tarvitse olla stressaavaa. Varaa itsellesi runsaasti aikaa ennen lähtöä määränpäähäsi ja aja aina tavallista hitaammin vaikeissa sääolosuhteissa; tämä auttaa pitämään itsesi ja muut tiellä liikkujat turvassa. Huolehdi tärkeistä huoltotarkastuksista ja varmista renkaiden hyvä kunto. Lopuksi sekä ajoneuvosi ominaisuuksien tunteminen että talviajon perusasioiden hallitseminen ovat avaintekijöitä onnistuneeseen navigointiin tämän talvikauden läpi – turvallisia kilometrejä!