Uusien autojen turvallisuustekniikat

Nykyautot ovat paljon turvallisempia kuin ne takavetoiset ajokit, joilla harjoiteltiin ajamista vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Tämän päivän vanhemmat eivät päästäisi lapsiaan enää tuon ajan autojen rattiin. Noiden autojen ohjaaminen saattoi olla suorallakin tiellä sitä, että ohjauspyörää joutui veivaamaan edestakaisin vasemmalta oikealle, jotta auto pysyi omalla kaistallaan. Pienet väljyydet ratissa eivät haitanneet. Monet kyllä pääsivät harjoittelemaan takavetoisen auton hallintaa jääradalla, sillä jokamiehen ajokisat olivat varsin suosittuja tuohon aikaan.

Ajat ovat muuttuneet. Tällä hetkellä useat eri valmistajat koittavat kehittää robottiautoja, joissa ei tarvittaisi inhimillistä kuljettajaa. Jotkut valmistajat ovat luvanneet, että he toimittavat suunnittelemansa robottiautot liikenteen sekaan jo alle kymmenen seuraavan vuoden sisällä. Vaikka robottiautoilussa on edelleen paljon ratkaistavia ongelmia, niin niiden kehittämisessä hyödynnetään pitkälti samoja teknisiä oivalluksia kuin muissakin uusissa autoissa.

Robottiautoissa käytetään esimerkiksi lukkiutumattomia jarruja, erilaisia luistonestojärjestelmiä, kaarretunnistusta, pysäköintiavustajaa, kaistavahtia, älyvaloja, navigointia ja vakionopeuden säädintä. Usein robottiauton kehitystyön tausta pohjautuu sähköautojen tekniikkaan. Vaikka robottiauton turvatekniikka on huippuluokkaista, niin edelleenkään niiden kuljettaminen ei onnistu täysin ilman ihmisohjausta. Sama tilanne on nykyautoissa; niiden tarjoamia turvatekniikoita kannattaa opetella, jotta niistä saadaan parhaat hyödyt esiin. Ne eivät kuitenkaan korvaa kuljettajan tekemiä ratkaisuja ajon aikana.

Kuljettaja on myös avainasemassa siinä, kuinka taloudelliseksi autolla ajaminen muodostuu. Vaikka uusi auto olisi luokiteltu vähäpäästöiseksi ja sen ominaisuuksiin kuuluisivat ohjausjärjestelmät, kuten ekologiset vihjetoiminnot ja vaihdenäytöt, joilla pyritään ohjaamaan taloudelliseen ajoon, niin ne eivät yksistään riitä. Taloudelliseen ajoon vaikuttaa pitkälti kuljettajan ajotyyli, johon kuuluu moottorijarrutukset ja sopivan vaihteen käyttäminen kulloisessakin ajotilanteessa. Näillä asioilla on välillisesti vaikutusta myös autoilun aiheuttamiin ympäristöhaittoihin ja niiden vähentämiseen.

Automaattivaihteet ovat yhtenä tärkeänä ominaisuutena nykyautoilussa, sillä tällainen vaihteisto mahdollistaa paremmin taloudellisen ajotavan kuin manuaaliset vaihteet. Tällöin kuljettajan ei tarvitse olla kokoaikaisesti vaihtamassa vaihteita, vaan automaattilaatikko hoitaa tämän puolen juuri oikeaan aikaan. Tämän lisäksi automaattivaihteisto huolehtii moottorijarrutuksista. Kun kuljettaja voi keskittyä olennaiseen, eli ennakoimaan tien päällä vastaan tulevia tilanteita, myös liikenneturvallisuus paranee. Mikäli halutaan nauttia erilaisten turvatekniikoiden suomista mahdollisuuksista, kuten lukkiutumattomista jarruista tai vaikka pysäköintitutkan käytöstä, niin tällöin hankintalistalle pitää laittaa uusi auto.