Vinkit käytetyn auton ostajalle

Auton ostaminen on usein suurehko sijoitus, joka voi helposti aiheuttaa päänvaivaa. Monet päätyvät ostamaan autonsa käytettynä joko yksityiseltä myyjältä tai autoliikkeestä. Kaikki arvostavat autoissa hieman eri asioita, ja vaikka makuasioista ei voikaan kiistellä, on olemassa muutamia perusseikkoja, jotka jokaisen olisi hyvä pitää mielessä ostaessaan käytettyä autoa.

1. Huoltokirja

Auton huoltohistoriaan kannattaa perehtyä huolellisesti. Mikäli autoa myydään ilman huoltokirjaa, voi se kertoa vakavista puutteista huollossa. Huoltokirjasta kannattaa tarkistaa ainakin huoltoväli, eli suositus auton määräaikaishuollon tiheydelle, sekä se, kuinka auton edellinen omistaja on noudattanut näitä suosituksia.

2. Korin kunto

Tarkista silmämääräisesti auton maalipinta; mikäli pinnassa näkyy jälkiä siitä, että auto on uudelleenmaalattu, sillä tämä voi kertoa mahdollisista ruostevaurioista tai kyseessä olevan kolariauto. Suomen sääolosuhteet ruostuttavat helposti autoa. Ruoste syö levitessään metallirakenteita ja vaurioiden korjaaminen käy kukkaron päälle. Kiinnitä erityistä huomiota lokasuojien reunoihin ja ovipieliin – näistä ruoste lähtee usein leviämään.

3. Koeajo

Auton koeajo on erittäin tärkeä vaihe. Koeajo kannattaa suorittaa samankaltaisissa olosuhteissa, joissa tulet autoa tulevaisuudessakin käyttämään, jotta saat hyvän käsityksen käyttötuntumasta. Kokeile autoa eri nopeuksilla ja pinnoilla, mikäli tämä on mahdollista. Erittäin tärkeää on testata jarrut ja vaihteiston toimivuus, mutta myös ilmastointiin ja lämmityslaitteistoon on hyvä kiinnittää huomiota.

4. Renkaat

Tarkista auton mukana tulevien varusteiden kunto. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää renkaisiin; onko talvirenkaissa nastat paikallaan ja voiko kesärenkailla ajaa vielä tulevan kesän. Mikäli renkaat joutuu selvästi uusimaan, tämän voi ottaa huomioon tarjouksessa.

5. Omistaja

Varmista, että auton myyjä on rekisteriin merkitty omistaja, muuten voit kohdata erinäisiä ongelmia mm. omistajaoikeuden ja vakuutusten suhteen. Käytettyä autoa ostaessasi kannattaa tutustua myös auton historiaan aiempien omistajien muodossa; mikäli omistaja on vaihtunut tiheästi, se kertoo usein siitä, että autossa on jotakin vialla.

6. Sopivuus

Lopuksi – tärkeää on, että auto on juuri itsellesi sopiva. Auton valintaan vaikuttaa olennaisesti käyttötarkoitus; esimerkiksi säännölliseen kaupunkiajoon soveltuu helposti parkkeerattava, pienikokoinen auto. Paljon maantiellä ajavalle suurempi auto voi olla miellyttävämpi vaihtoehto. Hyvän tuntuman käyttömukavuuden kannalta saat koeajossa. Näetkö hyvin ratin takaa? Onko jalkatilaa tarpeeksi? Tuntuuko pääntuki riittävältä? Voitko säätää istuinta ja rattia itsellesi sopivaksi? Mieti ainakin näitä asioita, jotta autolla ajaminen on pidemmälläkin tähtäimellä miellyttävää.